maandag 9 februari 2009

Naar de Landgeiten op Kortenhoeff

Op de Brabantse Wal liggen heel wat mooie natuurgebieden. Een voorbeeld is Kortenhoeff in de driehoek tussen Hoogerheide, Huybergen en Ossendrecht. Het is een half open nat heidelandschap en niet zo groot: ca. 100 ha.

Zandduinen

Het gebied is ontstaan na de laatste ijstijd, ongeveer 10.000 jaar geleden. Voor 1900 bestond het uit stuifduinen, opgewaaid uit het Scheldebekken. Die hoogteverschillen zijn er nog steeds.

Nep landingsbaan
Kortenhoeff heeft een turbulente geschiedenis. Het terrein is rond 1900 ontgonnen voor landbouw, maar dat was geen succes. De naam komt van de plaatsnaam Kortenhoef, waar de vrouw van een van de vroegere eigenaren vandaan kwam. In de Tweede Wereldoorlog is er door de bezetter een nep start- en landingsbaan voor vliegtuigen aangelegd, in de hoop daarmee de aandacht van het echte vliegveld, even verderop, af te leiden. Er zijn op het terrein nog verschillende bomkraters te zien.

Fruitschuur
Na de oorlog is Kortenhoeff verkocht aan fruittelers uit Zeeland die er o.a. zwarte bessen teelden. Er staat nog een fruitschuur uit die tijd op het terrein. In 1960 is het gebied, na enkele mislukte oogsten, verkocht aan een beleggersgroep. Deze groep heeft in 1972 het plan ingediend om op het terrein 500 zomerhuisjes te bouwen. De toenmalige gemeenteraad zag daar geen heil in en heeft het plan afgekeurd.

Pony’s
Sinds 1979 is Kortenhoeff een natuurmonument dat in eigendom en beheer is bij Staatsbosbeheer. Om het gebied open en natuurlijker te maken liet Staatsbosbeheer er eerst IJslandse pony’s grazen. Toen bleek dat deze pony’s alleen de lekkere hapjes aten, is een kudde van 40 Nederlandse Landgeiten ingeschakeld.

Landgeiten

Over de Nederlandse landgeit is een bijzonder verhaal te vertellen. In 1950 waren er in totaal nog maar vijf Nederlandse Landgeiten in Nederland over. Diergaarde Blijdorp trok zich het lot van de dieren aan en is toen een
fokprogramma begonnen. Momenteel zijn er weer ongeveer 250 Nederlandse Landgeiten, waarvan er nu 40 op Kortenhoeff de boel kort en open houden, met een mooie heide als resultaat.

Vennen

Op Kortenhoeff liggen ook mooie vennen. Het Blomven en Wasven zijn geschoond omdat ze dichtgegroeid waren. Nu komen er bij de vennen weer heel bijzondere en beschermde planten soorten voor zoals de vleesetende plant Zonnedauw, Beenbreek en Veenpluis. In een ven ligt een vlonder met daarop een bankje zodat je heerlijk rustig over het water kunt uitkijken. Het Akkerenven is helemaal opnieuw aangelegd, mede om de verdroging van de Brabantse Wal te bestrijden.

Wandelroute

Geen opmerkingen:

Een reactie posten